25.12.2015

TESLA - Mitä ihmettä?

Kaikki tietävät Teslan, eli menestyneen sähköauton, jonka 44-vuotias etelä-afrikkalainen monilahjakkuus Elon MUSK (Tesla Motors, PayPal, SpaceX, Zip2, X.com) on Amerikassa kehittänyt. Enemmän lukeneet tietävät, että tesla (T) on SI-järjestelmän johdannaisyksikkö magneettivuon tiheydelle eli 1T=1Wb/m2=1Vs/m2.

Mutta kuka olikaan Nikola TESLA (1856-1943). Serbipapin poika Kroatiasta. Osasi ulkoa Shakespearen, Voltairen ja Goethen kirjat ja puhui 1+8 kieltä. Opiskeli Grazin yliopistossa, mutta keskeytti insinööriopintonsa petyttyään avuttomaan opetukseen. Muutti USAhan, missä sai 111 patenttia (underlying radio and TV transmission, mobile phones, radar, fluorescent and neon lighting, X-rays, robotics and remote guidance systems) ja ainakin 278 patenttia yhteensä 26 eri maassa.

Voidaan kutsua vesivoiman (generators) ja vaihtovirtasähkön (ac polyphase electricity) isäksi. Kehitti ja osoitti täysimittaisilla kokeilla todeksi langattoman voimavirran lähettämisen (broadcast electricity). Tutki menestyksellä myös ympäristön/eetterin (aether) säteilyn (radiation and gravity field energy) muuttamista sähköksi. 
Juuri saamani tuliterän patenttikirjan mukaan Tesla sai 40 vuoden aikan USAssa yhteensä peräti 486 patenttia. Kaikissa hyvä kuvaus ja uskomattoman hienot piirustukset. Ensimmäinen patenttinsa oli Commutator for Dynamo-Electric Machines, 26 Jan 1886, hakijana Nikola Tesla, of Smiljan Lika, Austria-Hungary.

Hyvää infoa Nikola Teslasta löytyy www.teslauniverse.com.
Suomenkin teattereissa esitetyssä elokuvassa "The Prestige" (2006) esiintyy myös Nikola Tesla, jota esittää juuri kupsahtanut David BOWIE. On myös elämäkertaelokuva "The Secret of Nikola Tesla" (1980), jossa Orson WELLES esittää pankkiiri J P Morgania. Kumpaakaan ei voi varsinaisesti kehua.

Nyt 125 vuotta myöhemmin langaton sähkönsiirto tekee tuloaan. 2008 perustettiin the Wireless Power Consortium (WPC) kehittämään ja standardisoimaan induktiivistä sähkönsaantoa. Nikola Labs tarjoaa ensimmäisenä kännykälle ympäristön radioaalloilla latautuvaa kuorta. Ja Adgex - Advanced Geoscience Solutions patteritonta taskulamppua ELFE (99 USD). Ja Applekin kehittää etälatausta. Ja Teslan sähköautoihin on jo saatavilla langaton latauslaite. 26.06.2018 Niin myös BMWn, Mersun ja kohta kaikkien sähköautoihin.

Oliko kideradioissa patteri, ei ollut. Kestomagneetti liikuttaa rautakappaletta, mistä energia? Ovatko energy harvestingpower from the air, free energy pian totta?
29 Dec 2015 oli Hesarissa puolitoista sivua Teslaa; paljon mutta vaatimaton.

Lisätty 17 Jul 2019: Näin kaatui Teslan unelma Wardenclyffe Tower (no voice).

Lisätty 17 Jan 2016: Tapahtumassa CoNEXT 2015 - Conference on emerging  
Networking EXperiments and Technologies (01-04 Dec 2015, Heidelberg Saksa) Washingtonin yliopiston tutkijat esittelivät kehittämänsä tekniikan, jolla kännyköiden ja tietokoneiden akut voidaan ladata WiFi-säteilyllä. Ja lataus ei heikennä datasignaalia. Puhuvat energy harvestingista; tästä löytyy heidän esityksensä Powering the Next Billion Devices with Wi-Fi (13 p, 5.76 MB). Yliopiston lisäksi hanketta rahoittavat Qualcomm ja National Science Foundation.


Mitä kaikkea ympäristössämme säteileekään; seuraavassa lyhyt yhteenveto:

SÄTEILYTYYPIT

Sähkömagneettinen säteily: voidaan jakaa aallonpituutensa sekä myös syntytapansa ja vaikutustensa perusteella seuraaviin lajeihin:

radioaallot
mikroaallot
infrapunasäteily
valo
ultraviolettisäteily
röntgensäteily
gammasäteily (radioakt)




Hiukkassäteily: koostuu jostakin lähteestä kaikkiin suuntiin suurella nopeudella etenevistä massallisista hiukkasista:
alfasäteily (radioakt)
beetasäteily (radioakt)
katodisäteet (elektroneja)
neutronisäteily
neutriinosäteily
Gravitaatiosäteily: yleisen suhteellisuusteorian ennustama ilmiö

SÄTEILYLÄHTEITÄ

Ulkona:
radio/tvmastot
WiFi-antennit
kännykkämastot/antennit
kännykät
gps-laitteet
autojen it-järjestelmät
sähkösäteily johtolinjoista
radonsäteily (!)
maaperän taustasäteily
kosminen säteily

Sisällä: edellä sanottujen lisäksi
WLAN-antennit (kuten ADSL-modeemiboxit)
tietokoneet
kaukosäätimet (infrapuna tai radio)
televisiot & projektorit
mikroaaltouunit
induktioliedet
sähkömittarit (uudet "älymittarit")
erilaiset laser- ym mittalaitteet
palovaroittimet
sähkösäteily sähköverkosta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kirjoita tähän mielipiteesi.