28/08/2015

Kevyet mullat metropolihallinnolle

Helsingin, Espoon ja Vantaan maankäytöstä ja kaupunkisuunnittelusta vastaavat apulaiskaupunginjohtajat Anni SINNEMÄKI, Olli ISOTALO ja Hannu PENTTILÄ eivät näe enää tarvetta pääkaupunkiseudun yleiskaavalle, vaan korostavat vapaaehtoista virkamiesyhteistyötä, sanoo tänään Rakennuslehti haastattelussaan.
Jan VAPAAVUORI & Jussi PAJUNEN, sorry vaan ilman sääliä.

24/08/2015

Suomiko valloittaa maailman herkuillaan?

Hesarissa tänään olevan 3-sivuisen jutun mukaan Suomi valloittaa mailman ruokaherkuillaan EUn nimisuojan avulla (sic). Suomella on 10 nimisuojaa, kun esim Slovenialla (pieni maa & uusi EU-jäsen) on 22 ja Italialla 274. Mistä tämä epäuskottava omnipotenssi oikein pulppuaa?

13/08/2015

VTT keksinyt kultasuodattimen?

VTT se vaan keksii. Nyt sanoo kehittäneensä suodattimen, jonka avulla matkapuhelin- ja tietokoneromusta saadaan talteen sen sisältämä kulta (sic). Ja sitten  taas Suomi mailman kärkeen tälläkin alalla.

11/08/2015

IKEA myy vain led-lamppuja

Syyskuusta lähtien huonekalujätti Ikea lopettaa halogeenilamppujen ja energiansäästölamppujen myymisen kokonaan. Sen sijaan Ikea siirtyy myymään kaikissa valaisimissaan maailmanlaajuisesti vain led-valoja.

Kuten olen aikaisemmin kirjoittanut, energiansäästölamppupakko oli EUn suuri virhe. Olisi pitänyt dottaa pari vuotta, ja paljon paremmat led-lamput olivatkin jo saatavilla edullisesti. Led-lamppujen etuja:
  • syttyy heti
  • vie vieläkin vähemmän sähköenergiaa
  • kestää vieläkin pidempään
Halogeenilamput taas olivat outo, surkea ja tarpeeton tyyppi vailla mitään tekoa.

08/08/2015

Jälleen tyrmäys vyöhykemallille - Hesarikin heräsi

Hesarissa oli tänään iso juttu Aalto-yliopiston tutkimuksesta, jonka mukaan keskustassa asuvien hiilijalanjälki on suurin. Kaiken saman oli todistanut jo kolme vuotta sitten Jukka
HEINONEN omassa väitöskirjassaan; katso kirjoitukseni 28 Mar 2012.  Kuitenkin tämäkin tutkimus tyrmää entisen asuntomin Jan Vapaavuoren ajaman vyöhykemallin, mikä perustui lähinnä työ/asiointimatkaliikenteeseen omalla autolla.

11 Aug 2015 sain Hesarissa ulos pikku kirjoituksen. Siinä totesin tutkimuksen tukevan Heikki v. Hertzenin puutarhakaupunkia ja Matti Vanhasen hajautettua mallia pääkaupunkiseudulle. Lisäksi ehdotin hiilijalanjäljen ottamista oikeasti päätösten ja määräysten perustaksi.

Samassa lehdessä Osmo Soininvaara protestoi tuloksia, ja osoitti, että ei ymmärrä CHP-laitosten energia- ja CO2-laskentaa. 12 Aug 2015 Matti Vanhanen kirjoitti varsin ansiokkaan jutun, jossa perusteli hajautettua malliaan.

07/08/2015

Talvivaara kokonaan veronmaksajien piikkiin?

Suomen valtion kokonaan omistaman Terrafame Oy:n tytäryhtiö Terrafame Mining Oy on solminut kauppasopimuksen Talvivaara Sotkamo Oy:n liiketoiminnan ja omaisuuserien ostamisesta sen konkurssipesältä.
Terrafame Mining Oy:n omistaa tiedotteen mukaan alkuvaiheessa Suomen valtio Terrafame Oy:n kautta. Terrafame Oy:tä on pääomitettu yhteensä 209 miljoonalla eurolla (lisäbudjetti 06.2015) kaivoksen omistus- ja rahoitusjärjestelyihin osallistumiseksi. Ja Talvivaaran nimikin muuttuu Terrafameksi. Ja Terrafame joutuu ostamaan Talvivaaran Kaivososakeyhtiö Oyjn palveluita jatkossakin, vastoin min Olli REHNin puheita.

Samalla kaatui Jan VAPAAVUOREN neuvottelema sopimus hämäräperäisen ja rahattoman 
Audley Capital Advisors LLPn kanssa. Kaatui kuten kirjoituksessani 31 May 2015 ennustin.

04/08/2015

Euroopan sähköstä 8 % tuulivoimalla 2014

European wind power capacity grew to a total 129 GW in 2014, according to report recently released by the EU Joint Research Centre (JRC).
Wind energy provided 8% of European electricity needs last year, equivalent to the annual consumption of Belgium, the Netherlands, Greece and Ireland. The report also foretells an optimistic growth into the future, with utility-scale wind expected to supply 12 per cent of Europe’s total electricity share by 2020, an important contribution to the EU’s 2020 goal to reach a 20% share of energy from renewable sources, a 20% reduction in greenhouse gas emissions below 1990 levels and a 20 % improvement in energy efficiency. This ‘impressive growth’ of Europe’s wind power industry takes the global cumulative installed capacity to 370 GW, up from just 3 GW over the past 20 years.  [emp]