29.5.2018

Sisäilmastoluokitus 2018: Ei vieläkään vaatimuksia suhteelliselle kosteudelle (RH)

Juuri julkaistu Sisäilmastoluokitus 2018 antaa useita kiristyviä vaatimuksia hyvälle sisäilmastolle, varsinkin parhaassa luokassa S1. Luokituksessa on nyt omana rivinään mukana myös sisäilman suhteellinen kosteus (RH). 

Taulukossa 1.3.3 Sisäilman laadun tavoitearvot hämmästyttävästi muista poiketen RHlle ei kuitenkaan ole asetettu mitään tavoitearvoja! Ja perustelu on avuttomuudessaan uskomaton: "Ilman suhteelliselle kosteudelle ei ole annettu tavoitearvoa, koska se voi pakkashuippujen aikana laskea hyvinkin alhaiseksi. Mahdollista paikallista kostutusta käytettäessä ilman suhteellisen kosteuden tulee olla alle 60 %, eikä kostutus saa aiheuttaa kosteus- ja mikrobivaurioiden riskiä." 

Voiko olla hullumpaa! Ei edes uskalleta tunnustaa sitä, että nykyiset rakentamisasetukset ja ~pakollinen koneellinen ilmanvaihto johtavat talvella jopa alle 10 % suhteelliseen kosteuteen. Tämä johtaa terveysongelmiin sekä moniin muihin ongelmiin kuten olen vuosien varrella eri esitelmissäni, kirjoituksissani, lausunnoissani etc sanonut; useimmat niistä löytyvät tästä blogista aikaisemmilta vuosilta. 
RH mittareissa normaali on merkitty useimmiten 40-70 %. Itse olisin valmis antamaan Suomen "viisaille" periksi sen verran, että hyväksyisin ohjeeksi RH = 30-60%. Kuvassa Adrian Monk, joka  tarvitsee ilmankostutuksen selvitäkseen flunssasta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kirjoita tähän mielipiteesi.