25.5.2018

Pientä helpotusta hajautetulle sähköntuotannolle; mutta vain varastoinnille, ei jakelulle


Sähkön varastoiminen akkuihin yleistyy nopeaan tahtiin varastointiteknologian kehittyessä. Joissakin tilanteissa tämä johtaa kaksinkertaiseen sähköveron perintään, kun verkosta ensin ladataan akkuja ja seuraavaksi taas puretaan sähköä akusta sähköverkon kautta loppukulutukseen. 
Tänään hallitus ilmoitti, että sähkön verotusta kehitetään siten, että sähkön kahdenkertaisesta verotuksesta luovutaan ensivaiheessa suurten akkujen osalta. Myöhemmässä vaiheessa tarkastellaan mahdollisuutta luopua kahdenkertaisesta verotuksesta myös pienten akkujen osalta esimerkiksi tilanteissa, joissa sähköautojen akkuja käytettäisi välivarastona. Min Petteri ORPOn mukaan "Kun poistamme akkujen tuplaverotuksen, teemme Suomesta ainutlaatuisen varastointiin liittyvien liiketoimintamallien kokeiluympäristön Euroopassa. Tällä osaamisella tulee olemaan valtava vientipotentiaali".
Naurattaa tämä tietämättömyyden ja omnipotenssin määrä! Maailmassa on lukuisia maita, joissa kotitalouksien nettolaskutus ja paikallinen hajautettu sähköntuotanto ovat arkipäivää. Eikä niissä ole mitään tuplaveroja. Jopa EUn uusi sähkömarkkinadirektiivi sanoo, että "Loppukäyttäjillä on oikeus tuottaa, varastoida, kuluttaa ja myydä tuottamansa sähkö markkinoilla ilman raskaita menettelyjä ja maksuja.  Loppukäyttäjillä on oikeus läpinäkyviin ja syrjimättömiin verkkomaksuihin niin verkkoon syötetyn kuin myös verkosta ostetun sähkön osalta." 

Kirjoitukseni TM Rakennusmaailmassa vuosi sitten on edelleen ajankohtainen, katso tästä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kirjoita tähän mielipiteesi.