omistajaa. Fortumin lobbauksen seurauksena Mauri PEKKARISEN johtama eduskunnan talousvaliokunta kuitenkin poisti pykälän. Ja min Jan VAPAAVUORI allekirjoitti lain, vaikka oli eduskunnassa luvannut tasalaskun säilyvän. Minulle Caruna (silloin vielä Fortum) lupasi kirjallisesti tammikuussa 2014 tasalaskutuksen, mutta petti lupauksensa.
Sanotun lain pohjalta nyt Caruna on jatkamassa asiakkaidensa kurittamista nostamalla sähkön siirtomaksuja; muutamia piirteitä asiasta seuraavassa:
- Caruna syntyi, kun Fortum möi 2013 verkkonsa 2.55MEUR hintaan australialaiselle First State Investmentille (40%) ja kanadaiselle Borealikselle (40%), osaomistajiksi jäivät Keva (12.5%) ja Elo (7.5%). Tässäkin diilissä oli Jan Vapaavuori takuumiehenä. Toki vastuuministerinä oli vihreiden Pekka HAAVISTO.
- Carunan websiten mukaan siirtohinnat nousevat maaliskuun alussa 27%, Espoossa kuitenkin 22%.
- Monissa tapauksissa nousu on jopa 50-100%; kuluttajille lähetetyssä kirjeessä ei prosenteista puhuta mitään.
- Energiavirasto pesee kätensä; emme voi tehdä mitään kuin vasta 2020, koska haluavat pitää kiinni juuri alkaneesta 4 vuoden tarkastelujaksosta. Oikeasti virasto voi tehdä tarkastelut myös vuosittain!
- Energiavirasto tuplasi juuri verkkoyhtiöiden sallitun tuoton 3% ð 6% sijoitetulle pääomalle.
- Caruna ajoitti tietoisena muutoksista korotukset juuri tämän vuoden alkuun.
- Caruna maksoi >50MEUR tuloksesta 2014 veroa Suomeen vain 1.6%.
- Carunan rahat menivät 8.5% korkomaksuihin Hollantiin, jossa pieni vero; tilinpäätössiirtojen ja lainakulujen jälkeen tulos saatiinkin näyttämään 7.6MEUR tappiota. Rahaa sentään riittää johtohenkilöiden tuplapalkkoihin maan ministereihin verrattuna.
- Energiaviraston mukaan kuluttaja vieköön asian halutessaan käräjäoikeuteen!
- Kuluttaja-asiamiehen mukaan korotus on kuluttajasuojalain vastainen ja harkitsee ryhmävalitusta.
- Pääministeri Juha SIPILÄ paheksuu Corunan veromässäilyä.
- Monet kansanedustajat puuttuneet asiaan. Eduskunnan talousvaliokunta tutkii asian.
- Min Olli REHN myös tuohtunut, ja vaatii selvitystä Energiavirastolta huomiseksi.
- Vaihtoehtoja korotusten alentamiseen on monia; useimmat vaativat kuitenkin pikaisen lainmuutoksen.
- Sen sijaan korkokeinotteluun hallitus voi puuttua heti, koska jo nykyinen lainsäädäntö mahdollistaa tämän neljä kertaa markkinakorkoa korkeamman maksun perimisen takaisin.
- Lisäksi hallitus voi puuttua Energiaviraston surkeaan toimintaan asiassa.
03.02.2016 Energiavirasto antoi Rehnin pyytämän selvityksen (12 p, 0.62 MB). Tämä itseään täynnä oleva paperi sentään tunnustaa, että "voidaan kuitenkin todeta tämän tapaisten hinnankorotusten edustavan epätoivottavaa tyyliä sähköverkkotoimialalla" ja ehdottaa kahta mahdollista lainsäädännöllistä toimenpidettä:
- Katon määrittäminen sähkönsiirtohinnan korotuksen kertamuutokselle sekä toistumisvälille.
- Verkkopalvelumaksuina perittävien tulojen riittävä kohdentaminen investointeihin ja muuhun verkkotoiminnan kehittämiseen.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kirjoita tähän mielipiteesi.