21.11.2015

Pienhiukkaset tappavat, mutta mitkä hiukkaset?

Uumajan yliopiston ja Ruotsin ympäristöinstituutin tutkimuksen mukaan pienhiukkaset aiheuttavat vuosittain 5500 ruotsalaisen ennenaikaisen kuoleman.

Erityisesti nastarenkaiden aiheuttamaa katupölyä on pidetty erityisen vaarallisena ihmisten terveydelle, ja nastoja on syytetty tämänkin tutkimuksen uutisoinnissa. Ruotsin televisiossa (SVT) tutkimus on kuitenkin luettu tarkkaan. SVT:n mukaan tutkimuksesta käykin ilmi, että nastarenkaiden nostattamalla katupölyllä ei olisikaan kovin merkittävää roolia ennenaikaisissa kuolemissa.

Tutkimuksen mukaan suurin osa hengenvaarallisista hiukkasista on peräisin Euroopan teollisuudesta. Syyttävä sormi osoittaa hiilivoimaloita ja raskasta teollisuutta Saksassa, Puolassa ja muissa Keski-Euroopan maissa. Teollisuuden päästöistä tulevat hiukkaset ovat kooltaan niin pieniä, että ne kulkeutuvat tuhansien kilometrin päähän, tunkeutuvat verenkiertoon ja aiheuttavat muun muassa syöpää.

Ruotsin 5500 pienhiukkasista aiheutuvista kuolemista 3000 on teollisuuden syytä. Puulämmitys puolestaan aiheuttaa tuhannen ihmisen ennenaikaisen kuoleman. Autojen pakokaasuista tulevat hiukkaset, lähinnä typen oksidit, aiheuttaisivat 1300 kuolemaa.

Vain 200 kuolemassa syynä olisi katupöly, josta voidaan vain osittain syyttää nastarenkaita. SVT:n tulkitseman tutkimuksen mukaan katupölyn hiukkaset ovat sen verran suuria, että ne eivät tunkeudu verenkiertoon. Katupöly aiheuttaa ongelmia lähinnä hengitysteissä, mikä lisää sydän- ja hengityselinten sairauksia.

Esimerkiksi Tukholmassa on katuja, joilla nastarenkaiden käyttö on kielletty. SVT:n uutisessa todetaan, että niin kauan, kun nastarenkaat ovat jääkelillä parempia kuin kitkarenkaat, niillä voi ajella häpeäilemättä eikä niille pidä määrätä lisämaksuja ainakaan terveysvaaraan vedoten.  [kl]

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kirjoita tähän mielipiteesi.