13.3.2015

Omakotitalojen energiatodistuksen parannukset jyrättiiin!

Vuosi sitten tehdyn kansalaisaloitteen pohjalta eduskunta antoi lausuman, jonka mukaan "Eduskunta edellyttää, että hallitus ryhtyy kiireellisesti toimenpiteisiin pientalojen energiatodistuksen sisällölliseksi muuttamiseksi helpommin ymmärrettäväksi poistaen
energiamuotojen kertoimista aiheutuvat vertailtavuusongelmat."
Joulukuussa asuntomin Pia VIITANEN asettikin toivorikkaasti työryhmän selvittämään omakotitalojen energiatodistusten kehittämistä. Tämä ympäristöministeriön dominoima työryhmä sai lisäajan jälkeen raporttinsa valmiiksi 12.03.2015. Raportissa esitellään viisi erilaista pientä muutosmahdollisuutta nykyiseen menettelyyn, mutta mikään muutos-vaihtoehto ei työryhmälle kelvannut; katso raportti (79 p, 3.19 MB).


Työryhmän jäsen Suomen Omakotiliitto ry joutui jättämään raporttiin radikaalin eriävän mielipiteensä. Siinä todetaan mm, että työskentelyn aikana työryhmän enemmistön tavoitteena on ollut vain keksiä perusteluja sille, että energiatodistusta ei voitaisi muuttaa. Omakotiliiton tekemät eri mallien arvioinnit poistettiin määräenemmistön päätöksellä raportista.

Edes esillä ei liene ollut paras vaihtoehto, jonka mukaan energiatodistus perustuisi käytetyn energiamuodon hiilidioksipäästöihin (kuten Englannissa), jolloin e-kerroin muuttuisi CO2-kertoimeksi. Tällöin sähkön kerroin muuttuisi nykyisestä 1.7 ð 0.3, ja puolen miljoonan sähkölämmitteisen omakotitalon huono todistus muuttuisikin hyväksi, kuten oikein on (lue artikkelini TM Rakennusmaailmasta #8/2014).

Tässä taas kerran nähtiin sekin, että eduskunnan valiokunnan mietinnön perusteluilla ei ole mitään merkitystä. Eikä edes eduskunnan hyväksymillä ponsilla, lausumilla tai muilla perusteluilla, vaikka päätöksen sanamuoto olisikin Eduskunta edellyttää, että... (katso kirjoitukseni 14 Nov 2014).

Asuntomin Viitanen kuitenkin lupasi hyvää ja kaunista: Pientalojen energialuokat tulevat perustumaan laskennalliseen kulutukseen ilman energiamuotokerrointa ja jatko-valmistelussa tullaan myös tarkistamaan energiamuotokertoimien tasot. Pelkkää vaalipropagandaa; ymmärtääköhän ministeri edes mistä puhuu.

1 kommentti:

  1. On todella käsittämätöntä että virkamiehet ja poliitikot haluavat Suomessa aina tulkita direktiivejä vaikeimman mukaan. Energiatodistuksen suurin ongelma on laskennallinen kulutus. Kun laskennan lähtötiedot, eli rakennusten energiatekniset ominaisuudet suurelta osin vain arvioidaan, tulos "garbage in, garbage out" periaatteen mukaisesti täyttä potaskaa.

    Direktiivin vaatima läpinäkyvyys taas häviää energiamuotokertoimilla sotketun E-luvun uumeniin.

    Timo Jokinen

    VastaaPoista

Kirjoita tähän mielipiteesi.