30.11.2017

Uudet energiakertoimet

Hallituksen tänään antaman tiedotteen mukaisesti rakennusten energiamuotokertoimia muutetaan seuraavasti:
Rakennuksissa 1.1.18 alkaen käytettävät energiamuotokertoimet (suluissa 31.12.17 asti voimassa olevat)
  • sähkö 1,20 (1,70)
  • kaukolämpö 0,50 (0,70)
  • kaukojäähdytys 0,28 (0,40)
  • fossiiliset polttoaineet 1,00 (1,00)
  • rakennuksessa käytettävät uusiutuvat polttoaineet 0,50 (0,50)
Kun kertoimet perustuva primäärienergiaan, niin nyt kertoimet ovat lopullisesti eronneet tieteellisestä ja matemaattisesta oikeellisuudesta. Jos kertoimien pohjana olisi huoli imastonmuutoksesta, niin niiden pitäisi perustua energiamuotojen hiilijalanjälkeen eli CO2-päästöihin. Kun Suomessa sähkön tuotannosta 3/4 on päästötöntä, olisi oikea sähkön kerroin 0.3. Ja sähkö tunnustettaisiin oikeasti ilmastoystävälliseksi myös talojen lämmittämiseen eikä vain autojen liikuttamiseen.

28.11.2017

Meksiko: Aurinkosähköä 0.0154 EUR/kWh

The latest round of solar auctions in Mexico yielded an unheard-of average price of US $20.57 per MW, including a $17.70 per MW bid by Enel, a croup for the government. [rew]
Sama hinta kuin Saudi-Arabian huutokaupassa lokakuussa, katso http://energiatyhmyrit.real.fi/2017/10/saudi-aurinkosahkoa-hintaan-00153-eurkwh.html.

21.11.2017

Englantiin iso aurinkovoimala ilman valtion tukea

Cleve Hill is set to become the UK's biggest solar farm when it is built in 2020. At a capacity of 350 MW, it will be able to produce more than five times the power as the country's current leader. And all this could happen without government help. [rew]
Viime vuoden lopussa Suomen koko aurinkovoimakapasiteetti oli 20 MW.

14.11.2017

Puukerrostalon menetty maine

Helsingn Jätkäsaareen rakennettava Wood City on joutunut monenlaisiin ongelmiin kustannuksista ja rakentamisaikataulusta alkaen. Erityistä huomiota on herättänyt Hesarin koko sivun artikkeli 11.11.2017 "Homekerrostalot ovat tutkimuskohde", jossa tuodaan seikkaperäisesti esiin hankkeen puukerrostaloissa löytyneet homeongelmat. Kirjoittelu aiheesta jatkuu.
TVn A-studiossa TTYn prof Juha VINHA toi esiin sen, että puurakenteet ja liiallinen lämpöeristys luovat rakennusfysikaalisen riskirakenteen; Vinhan kirjoituksia ja TTYn ao raportteja olen referoinnut kirjoituksissani vuosien varrella, ja ollut samaa mieltä.

Homeen ohessa voin vain ihmetellä sitä, että näissä 8-kerroksisissa taloissa puuta näkyy vain julkisivussa. Olisin luullut, että puukerrostalon eräs tärkeimpiä pointteja olisi ollut asumismukavuus, jonka näkyvät puiset rakenteet ja pinnat tuovat tullessaan sisäilman suhteellisen kosteuden tasaajina.

Vielä: Tiettävästi ensimmäinen puukerrostalo omistusasunnoiksi odottaa aloittamistaan Espoon Sundsbergissä. Alkaakohan...

PS   Ensi vuoden alusta voimaan astuvan rakennusten paloturvallisuutta koskevan asetuksen mukaisesti nostamalla kantavuusvaatimus 90 minuuttiin puupintaa saa jäädä näkyviin 80%. Lisäksi kantamattomat väliseinät ja lattiat voivat olla puupintaisia.

Elinkaarihankkeiden verotukseen parannusta

Hallitus on antanut 25.10.2017 esityksen elinkeinoverolain ja arvonlisäverolain muuttamisesta koskien elinkaarihankkeiden eli kokonaishoitopalvelujen verotusta. Muutoksen seurauksena elinkaarimallin verotusta koskevien erityissäännösten käyttöalaa laajennetaan koskemaan kaikkia tila- ja infrahankkeita.
Esityksen mukaan elinkaarihankkeita ei jatkossa rajata myöskään vain julkisyhteisöjen hankkeisiin, vaan hanke voisi koskea myös yksityisten yritysten hankkeita, kuten konttorirakennuksia tai tuotantolaitoksia. Erityissäännökset koskisivat uudisrakennushankkeiden lisäksi myös peruskorjaushankkeita.
Rakennusteollisuus RT yhdessä Kuntaliiton ja RAKLIn kanssa laativat 2013 sopimusmallit talonrakennusalan elinkaarihankkeisiin. Vastaavat sopimusasiakirjat on tarkoitus laatia myöhemmin myös infrahankkeisiin. Minä puhuin näistä jo 15 vuotta sitten, katso esim http://energiatyhmyrit.real.fi/2013/10/elinkaarihankkeille-sopimusmalli.html