24.6.2017

Palovaara: Puukerrostalojen puiset julkisivut

Grenfell Towerin palo Lontoossa palauttaa mieleen julkisivujen paloturvallisuuden. Tämä 24-kerroksinen asuintalo paloi kuin soihtu tulen rähähdysmäisesti levitessä palavaa julkisivua myöten. Vastaavia paloja on sattunut usein, esim 2015 Dubaissa 86-kerroksinen 352m korkea Marina Torch (sic) tower. Talossa uusi tulipalo 04 Aug 2017 sen 40 kerroksessa (uutisessa muuttunut korkeustieto: 334 m). Kummassakaan palossa ei kuolonuhreja!

Vuosikymmenten varrella on monesti puhuttu tulipalon leviämisestä julkisivuja myöten. Meillä rakentamismääräys E1 rakennusten paloturvallisuudesta sanoo: "Ulkoseinärakenteiden suunnittelussa otetaan huomioon palon leviämisvaara ulkoseinän ulkopintaa pitkin, ulkoseinä-rakenteen sisällä sekä ulkoseinän ja osastoivan rakennus-osan liitoksen kautta."

Tuli leviää helposti puisen julkisivun pintaa myöten. Ja puujulkisivun takana oleva >25 mm tuuletusrako lisää riskiä, vaikka siellä olisikin rei'itetty peltinen palokatko kerroksittain.

Kun Englannissa nyt puretaan paloturvattomia julkisivuja, olisi paikallaan Suomessakin vakavasti paneutua korkean kerrostalon puisen julkisivun palopiirteisiin.

1 kommentti:

  1. Aalto Yliopiston apulaisprofessori (Paloturvallisuustekniikka) Simo HOSTIKKA kirjoitti 31.10.2017 Rakennuslehden verkkosivulla seuraavan kommentin minun juttuuni:

    "Puisten julkisivujen paloturvallisuus on mielestäni tutkimisen arvoinen asia. Jotkut pelastustoimen viranomaiset ovat esittäneet huolensa nimenomaan tuuletusraon ja lasitettujen parvekkeiden yhdistelmästä. Tuuletusraon palokatkojen vaatimus-suunnittelu-toteutus-valvonta -ketju näyttää mahdollistavan tilanteet, joissa lopputulos ei ole rakennusmääräysten mukainen, kuten Jyväskylän Korteniityntiellä 9.8.2017 sattunut palo osoitti (Jarkko Jäntin artikkeli aiheesta julkaistaneen seuraavassa Pelastustieto-lehdessä).

    Asiaan liittyy useita hankalia puolia: palot syttyvät usein parvekkeilta, joista on muodostunut olohuoneiden jatkeita, lasitukset estävät tehokkaan sammutustoiminnan nostolavalta käsin, palo voi levitä useita kerroksia ylöspäin parveketornissa, rakennusten ulkoseinille ei ole osastointivaatimusta, joten tunkeutuminen parvekkeilta asuntoihin ei ole kovin ennustettavaa, ja ylempien asuntojen varatiet eli parvekkeet menetetään. Se, että noin ei määräyksen mukaan ”saa tapahtua”, ei tarkoita etteikö oikeasti tapahtuisi."

    VastaaPoista

Kirjoita tähän mielipiteesi.