15.4.2017

Hajautettu energiantuotanto ja aurinkosähkön nettolaskutus tulossa

Suomi on äärimmilleen keskitetty sähköntuotannon ja -jakelun maa. Uusi Kansallinen energia- ja ilmastostrategia ei ole tuomassa tähän parannusta. Ja energian lähteeksi se ajaa turvetta ja puupeltoja.
Marraskuun lopussa EU julkisti lopullisen ehdotuksensa uudeksi sähkömarkkinadirektiiviksi. Sen tavoitteena on pienentää hiilijalanjälkeä (decarbonisation) ja parantaa kuluttajien osallistumista sähköntuotantoon. Artiklan 15 ja 16 mukaisesti:

  • Loppukäyttäjillä on oikeus tuottaa, varastoida, kuluttaa ja myydä tuottamansa sähkö markkinoilla ilman raskaita menettelyjä ja maksuja.
  • Loppukäyttäjillä on oikeus läpinäkyviin ja syrjimättömiin verkkomaksuihin niin verkkoon syötetyn kuin myös verkosta ostetun sähkön osalta.
  • Paikallisella energiayhteisöllä on oikeus omistaa, perustaa tai vuokrata paikallinen verkko ja itsenäisesti hallita sitä.

Tämä tarkoittaa sitä, että Suomessakin on päästävä hajautettuun energiantuotantoon ja aurinkosähkön nettolaskutukseen. Lehdessä TM Rakennusmaailma #4/2017 on pitkä artikkelini aiheesta. Siinä esitän mm laskelman siitä, mitä aurinkosähkön hyödyntäminen merkitsee sähkölämmitteisessä helsinkiläisessä omakotitalossa, jonka vuotuinen energiankulutus on 25,000 kWh. Oheisessa graafissa näkee aurinkoenergian suhteen sähkönkulutukseen po talossa kuukausittain; aurinkosähkön jakauma perustuu NASAn globaaliin dataan Helsingissä.
Tästä löytyy koko informatiivinen TM Rakennusmaailman artikkeli.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kirjoita tähän mielipiteesi.