13.7.2015

Loikkanen: Asuntomarkkinoiden katastrofi

Kaupunkitaloustieteen emeritusprofessori Heikki LOIKKANEN pitää pienkotien rantautumista ongelmana, sillä suomalaisen asumisen taso on lähentynyt Keski-Eurooopan muita vauraita maita hitaammin kuin tulotaso. [Tästä olen puhunut ja kirjoitellut yli 10 vuotta. Mutta ympäristöministeriö viittaa kintaalla ja kiistää selvät faktat.] Myönteisestä kehityksestä ja rahoitusmahdollisuuksista huolimatta "jälkeenjääneisyys on edelleen tosiasia", Loikkanen sanoo. Esimerkiksi Helsingin kantakaupungissa asumisväljyys kääntyi laskuun kymmenen viime vuotta sitten.

Miten pienasuntoihin pitäisi suhtautua?  No, on sinänsä hyvä, että saadaan sinkuille ja pienille perheille vaihtoehtoja, jos mikään muu ei toimi. Mutta jotenkin tämä kyllä kuvastaa tätä pitkäaikaista, rakenteellista katastrofia ja epäonnistumista asuntomarkkinoilla, Loikkanen sanoo. Katso kirjoitukseni 14 Mar 2015 Saton 15 m2 ihmisten säilytyskopeista Vantaalla.

Tuleepa mieleeni mitä sanoin 10 vuotta sitten RTn Kiinteistö- ja rakennusklusterin Visio 2010 julkistamisseminaarissa, jossa peräti päämin Matti VANHANEN oli juhlapuhujana. Mikään vision uskomuksista ei ole toteutunut. Eipä raportissa edes ollut mitään strategiaakaan, jolla niihin olisi yritetty päästä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kirjoita tähän mielipiteesi.