27.2.2015

Pekka PERÄ: Vapaavuori valehtelee

Talvivaaran kaivoksen perustanut Pekka Perä hiiltyi ministeri Jan Vapaavuoren julkisuudessa esittämistä syytöksistä.
Vapaavuoren mukaan kaivos oli huonossa kunnossa, varaosavarastot tyhjiä, huollot tekemättä ja kaivos muutenkin kaikin puolin rempallaan. Syytösten perusteella Talvivaaran entinen johto eli Pekka Perä on toiminut erittäin vastuuttomasti.
Perä ampuu alas kaikki Vapaavuoren esittämät väitteet.
"Kaivos oli täysin toimintakunnossa. Ongelmat johtuvat juuri konkurssista. Kaivokselle liikkuu jatkuvasti isot volyymit tavaraa. Konkurssihetkellä kaikki tavaraliikenne pysähtyi, tilaukset peruuntuivat. Se ottaa konkurssipesältä tai keneltä tahansa pitkän ajan saada hankintaketju toimivaksi", sanoo Perä.
Metallitehdasta oli Perän mukaan huollettu, mutta pitkää huoltoseisokkia Talvivaara pyrki välttämään.
"Kaikki välttämättömät huollot oli tehty, laitteet pidettiin asianmukaisessa kunnossa", Perä sanoo. Hänen mukaansa yksikään konkurssin aikana vikaantuneista laitteista ei ole sellainen, jonka vika olisi johtunut huoltoseisokin puutteesta.
Vettä puhdistava käänteisosmoosilaitos oli huollossa jo konkurssihetkellä. Uuden laitoksen toimitus keskeytyi konkurssin vuoksi, laitos oli maksettu etukäteen lähes kokonaan. Laitoksen ja metallitehtaan käyttövastuu siirtyi konkurssihetkellä pesänhoitajille.
Perän mukaan kaivoksen vesimäärät eivät ole voineet tulla valtiolle yllätyksenä, koska kaivos raportoi tilanteesta Ely-keskukselle jatkuvasti.
"Heillä on ollut hyvin tiedossa vesitilanne koko ajan. Se ettei valtiolla olisi ollut tilanne tiedossa, on täysin valehtelua."
"Elyn seuranta oli koko saneerausajan täysin kohtuutonta ja aikaa vievää. Meidän piti raportoida vesitase, vesitase-ennuste, urakoitsijoiden käyttö, kemikaalivarastot, kunnossapitotyöt... Raportin lisäksi kaivoksella oli 1-2 tarkastusta viikossa."
Perän mielestä Vapaavuori ja ely-keskus antavat asioista väärän kuvan.
"Talvivaarassa on pakko lähteä poikkeusjuoksutuksiin, ja sille on löydettävä syy. Poikkeusjuoksutukset ovat mahdollisia vain, jos ilmenee jokin 'ennalta-arvaamaton asia'. Jos annetaan kuva, että vanha johto on ollut vastuuton ja johtanut harhaan, sitä voi ehkä sanoa ennalta-arvaamattomaksi", Perä epäilee Vapaavuoren motiiviksi.
"Surkuhupaisaa on, että kansliapäällikkö [Hannele] Pokka oli eturivissä tiukentamassa entisestään poikkeusjuoksutusten myöntämisedellytyksiä viime syksynä voimaan tulleessa uudessa ympäristönsuojelulaissa. Hän myös moitti julkisesti Talvivaaraa sen hakiessa vastaavissa olosuhteissa poikkeusjuoksutuslupaa syksyllä 2012 ja keväällä 2013. Nyt kanta näyttää muuttuneen."
"Ehkä Vapaavuorta pelottaa myös se, että hän tulee näyttämään tosi hölmöltä, kun hänen haluamansa konkurssin aiheuttamat kulut veronmaksajille paljastuvat. Ne ovat helposti yli sata miljoonaa euroa."
Perä ihmettelee sitäkin että vastuuttomaksi syytetty johto jatkaa käytännössä yhä töitä lähes vanhassa kokoonpanossaan, mutta konkurssipesän alaisuudessa.
Käytännössä uusi johto jatkaa sitä, mitä vanha johto aloitti. Joukosta puuttuvat käytännössä vain Perä sekä talousjohtaja Saila Miettinen-Lähde.
"Konkurssin takia muutama on irtisanoutunut", Perä täsmentää.
 Yhdestä asiasta Perä on Vapaavuoren kanssa samaa mieltä: kaivoksen vesitilannetta on nopeasti helpotettava.  [te]

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kirjoita tähän mielipiteesi.