20.10.2015

Sähkön kertoimista & aurinkosähköstä

Sähkön primäärienergiakerroin Euroopassa on yleensä 2.5, mikä perustuu suoraan fossiilista polttoainetta käyttävän voimalaitoksen huonoon hyötysuhteeseen: 1/0.4=2.5. Suomen sähköntuotantorakenteen mukaisesti kerroin matemaattisesti on 2.2, mutta poliittisesti päätettiin, että se on 1.7.
Koko primäärienergiaan perustuva sääntely on suuri virhe. Niinpä maailmalla lasketaan primäärienergiakertoimia ainakin neljällä eri tavalla (IPCC, IEA, EIA, CEN/PREF), jolloin erityisesti bio- ja ydinenergian sekä yhdistetyn lämmön ja sähkön tuotannon kertoimissa on suuria eroja.

Jos ilmastosta oikeasti oltaisiin huolissaan tulisi sääntelyn perustaksi ottaa CO2-päästöt (tarkkaan ottaen myös viisi muuta kasvihuonekaasua muuntamalla niiden vaikutus CO2-ekvivalentiksi kertoimilla 25-22 800). Kun Suomen sähköntuotannosta yli 2/3 tapahtuu päästöttömästi, on CO2-kerroin vain 0.3. EUn EPBD-direktiivi sallii tämänkin.

Kummallisesta syystä Suomen valtiovalta ei usko aurinkoenergiaan. Suomi onkin ainoa EU-maa jossa ei ole mitään tavoitetta aurinkoenergialle! Puhutaan mm sen vaatimien investointien kalleudesta. Oikeastaan aurinkosähkön investointi-kustannuksella ei ole suurta merkitystä. Jos meillä päästäisiin nettolaskutukseen kuten monessa muussa maassa, kansalaiset investoisivat aurinkopaneeleihin omilla rahoillaan. Eikä tämä maksaisi valtiolle mitään.

Nettolaskutuksessa sähköyhtiö ostaisi kuluttajalta kesäaikaan syntyneen ylimääräisen aurinkosähkön samaan hintaan kuin veloittaa kuluttajalta. Tätä vastustaa mm HelEn, joka sanomansa mukaan "saa kesällä sähköä pörssistä lähes ilmaiseksi". Aurinkosähkön suoraa tukea sen sijaan on typerä ja kallis syöttötariffi. Huippuna Japanin kolme vuotta sitten käyttöönottama 40.6 c/kWh eli kolme kertaa enemmän kuin mitä kotitaloussähkö siirtoineen meillä nyt maksaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kirjoita tähän mielipiteesi.