Toukokuun alusta astui voimaan pieni uudistus, jonka mukaan esim omakotitalon aurinkopaneeleiden tuottaman ylimääräisen sähkön myynti vapautettiin sähköverosta kun tuotannon nimellisteho on <100 kVA. Eräät sähköyhtiöt ovat valmiita ostamaan tämän ylimääräisen sähkön. Mutta mihin hintaan?
Esim: Fortumin lähisähkösopimus tarjoaa sähköstä pörssihinnan -0.24 c/kWh. Tällä hetkellä tarjous on 3.21-0.24=2.97 c/kWh. Sähkön myyntihinta Fortumin kestosopimuksella on nyt 5.29 c/kWh. Eli ostaessaan sähköä Fortum maksaa vain puolet (56%) velottamastaan sähkön hinnasta! Sähkö myös pitää ostaa Fortumilta, ei joltakin muulta toimittajalta.
Mihin oikein perustuukaan valtion nihkeä suhtautuminen aurinkosähköön? Suomi onkin ainoa EU-maa jossa ei ole mitään tavoitetta aurinkoenergialle! Kirjoitukseni 21 Mar 2013 mukaisesti valtion energia- ja ilmastostrategia ei aseta aurinkovoimalle mitään tavoitetta, tukea eikä syöttötariffia. Miksi ei päästä nettolaskutukseen (ie ostohinta = myyntihinta), mikä monessa maassa on toiminut tosi hyvin ilman veronmaksajien rahaa syöttötariffiin? Ei edes kaksi vuotta sitten luvattua selvitystä ole saatu aikaiseksi.
Yli 100 kVA pikkuvoimaloiden piti tehdä verovelvolliseksi rekisteröityminen tullille heinäkuun loppuun mennessä. Vain neljäsosa on sen onnistunut tekemään. [ts 04 Aug 2015]
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kirjoita tähän mielipiteesi.