16.10.2014

Energiatehokkuuslaki tulee => Sähkön tasalasku haudataan?

Valtioneuvosto antoi 09.10.2014 eduskunnalle esityksensä 182/2014 energiatehokkuuslaista. Laki perustuu pääosin EUn EED-direktiivin moninaisiin - hyviin ja huonoihin - vaatimuksiin, joista olen aikaisemmin kirjoittanut. Samassa yhteydessä ilman mitään perusteluja hallitus esittää myös energiamarkkinalain muuttamista. Siitä seuraavat piirteet:
  • Sähkön tasalaskutus toimi hyvin vuosikymmeniä. Kuluttaja tiesi etukäteen kuukausittaisen laskunsa suuruuden ja saattoi huoletta panna sen suoraveloitukseen/suoramaksuun. Vain vuotuista tasauslaskua piti vähän tarkastella.
  • Viime syksynä astui voimaan uusi energiamarkkinalaki, jonka mukaisesti sähköyhtiöt pakottivat kuluttajan ottamaan ja maksamaan uudet sähkömittarit (kokonaiskustannus 750 MEUR) sekä siirtymään kulutuksen mukaiseen laskutukseen. Tästä seurasi, että tulevan kuun sähkölaskuun ei voi varautua, mikä varsinkin sähkölämmitteisessä omakotitalossa (näitä on 500,000) asuva joutuu talvella jännittämään riittävätkö rahat sähkölaskuun.
  • Nykyisen lain mukaan kuluttaja voi kuitenkin vaatia sähköyhtiöltään tasalaskutuksen palauttamista. Hyvä yhtiö antaa, paha yhtiö ei.
  • Hallituksen esitys hämmästyttävästi tyrmää tämänkin mahdollisuuden. Esityksen 69§ mukaan "Loppukäyttäjälle toimitettu sähkö on laskutettava tosiasiallisen kulutuksen perusteella."
  • Lakiin on myös lisätty erikoinen uusi 69a§, jossa selitetään millä eri tavoilla kuluttaja voi maksaa laskunsa. Aivan kuin kuluttaja ei osaisi itse päättää, millä tavalla laskunsa maksaa. Vai onko todella mahdollista, että sektoraalisessa laissa voidaan määrätä laskun maksutavoista?
  • Vielä esityksessä kirjoitetaan, että "Loppukäyttäjän on halutessaan saatava laskut ja kulutustiedot sähköisinä." Onko tämä vitsi? Oikeastihan siinä pitäisi lukea, että loppukäyttäjän on halutessaan saatava laskut ja kulutustiedot paperilla.
  • Tämän lain pitäisi tulla voimaan 01.01.2016.
Energiatehokkuuslaki kokonaisuudessaan tarkoitaa merkittäviä muutoksia ja uusia kustannuksia tavallisen kuluttajan elämään. Ja se tulee aiheuttamaan vielä suuren keskustelun. Esitys julkistettiinkin salamyhkäisesti; TEMin tiedotteesta ei löydy lain olennaista sisältöä eikä linkkiä itse lakiin. Jälleen min Jan Vapaavuoren tekosia, vaikka vielä viime vuonna eduskunnassa lupasi tasalaskun säilyvän. Tästä löytyy koko hallituksen esitys (72 pages, 0.94 MB). Kun sähkömarkkinalaki on nyt auki, eduskunta voisi selkeästi päättää, että kuluttajalla on oikeus tasalaskutukseen niin halutessaan.

1 kommentti:

  1. Tuon lakiesityksen taloudellisten vaikutusten arviointi on todella erikoinen. Vaikutuksia kuluttaja-asiakkaille ei ole huomattu käsitellä lainkaan.

    VastaaPoista

Kirjoita tähän mielipiteesi.