5.12.2016

Jälleen: TUTin tietäjät vs VTTn tunarit

Maaliskuussa annettiin luonnos rakennusten uusiksi energia- ja sisäilmastomääräyksiksi 2017.  Kevään lausuntokierroksella RT esitti vaihtoehdoksi asuinrakennusten U-arvojen kiristämistä 22–41 %, jolloin ne voitaisiin hyväksyä ”ilman laskentaa”, mikä tarkoitti eristepaksuuden suurta lisäystä. Lopullisessa esityksessään ympäristöministeriö ehdottikin tällaisen mahdollisuuden ottamista mukaan lakiin. Selvityksissään (Combi, Frame) ja lausunnoissaan Tampereen teknillinen yliopisto - TUT oli selkeästi osoittanut liiallisten lämpöeristeiden rakennusfysikaaliset haitat ja riskit.

Rakennuslehti oli viime viikolla saanut selville, että ympäristöministeriö oli pyytänyt VTTltä pikaselvityksen asiasta. Ja, että tämä selvitys oli toimitettu suoraan lakia käsittelevän valiokunnan kansanedustajille. Ja aivan kuten tapahtui 2008, nytkin VTTn tutkijat olivat täysin eri mieltä TUTin kanssa. Edellisellä kerralla lausunnot olivat julkisen ja asiantuntijakeskustelun alaisina, ja lopulta uudet U-arvot 2010 määrättiinkin TUTin esityksen pohjalta. Nyt valiokunta kuitenkin nielaisi VTTn esityksen sellaisenaan!

Laaja artikkelini aiheesta TM Rakennusmaailmassa #6/2016 löytyy http://energiatyhmyrit.real.fi/2016/07/rakennusten-energiamaaraykset-uusiksi_7.html.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kirjoita tähän mielipiteesi.