31.10.2017

Tuulivoiman järjetön tukeminen pienentymässä

Olen vuosien varrella eri kirjoituksissani voimakkaasti kritisoinut Suomessa tuulivoimalle annettavaa, veronmaksajille kalliiksi käyvää tukea. Fundamentaalinen virhe tehtiin siinä, että tuulivoiman tuottajille taattiin vähimmäishinta 0.0835 EUR/kWh. Tämä johtaa siihen absurdiin tilanteeseen, että mitä halvempaa pörssisähkö on sitä enemmän tuulisähkö saa tukea (sentään, jos pörssihinta on <0.0300 EUR/kWh silloin tuki ei enää lisäänny vaan on 0.0535 EUR/kWh). Oikeasti tuki olisi pitänyt sitoa pörssisähköön, kuten olen useasti kirjoittanut. Järjetön tuki jatkuu 2030 saakka, ja kokonaislasku veronmaksajille on 3,200,000,000 EUR.eli 3.2 miljardia.

Keväällä hallitus ilmoitti tuovansa uuden ja paremman lain eduskuntaan. Sen mukaan Suomessakin siirryttäisiin huutokauppoihin, joissa halvimman uusiutuvan energian tarjous voittaa riippumatta siitä, millä tekniikalla se on tehty. Tarkoitus on kilpailuttaa vuosittain 2 TWh, mikä vastaa 2.4 % nykyisestä vuotuisesta sähkönkulutuksesta. Nyt tätä kuitenkin aiotaan vasta kokeilla 1918-20! Ja edelleen tuki sidottaisiin vain osittain pörssisähkön hintaan. Huom: Taulukossa suunniteltu tuki vastaa vain 1 TWh tuotantoa; ei siis 2 TWh puhumattakaan vuotuisesta 2 TWh lisäyksestä.

Jos tämän päivän Hesarissa sanotut luvut pitävät paikkansa, niin tuulivoiman tuki per kWh putoaisi noin puoleen nykyisestäKuitenkin se jatkuisi edelleen selvästi korkeampana kuin vertailumaissa.

Hesarissa min Kimmo TIILIKAINEN hehkuttaa, että tällaista teknologianeutraalia tarjouskilpailua ei ole tehty missään. Pötyä. Katso vaikka aikaisemmat kirjoitukseni http://energiatyhmyrit.real.fi/2016/10/argentina-tuulivoima-voitti-huutokaupan.html ja http://energiatyhmyrit.real.fi/2016/12/aurinkovoima-halvempaa-kuin-tuulivoima.html.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kirjoita tähän mielipiteesi.