23.2.2016

FinSolarin tavoitteet: Nettolaskutus puuttuu!

FinSolar-hankkeen loppuseminaari pidettiin 16.02.2016 Helsingissä. Tekesin, yritysten, kuntien ja Aalto-yliopiston FinSolar-hankkeen tavoitteena on ollut kasvattaa aurinkoenergian liiketoimintaa ja investointeja Suomessa. FinSolar-verkoston julkaisemat politiikkasuositukset aurinkoenergian kasvun vauhdittamiseksi ovat:
  • Viennin edistäminen hajautettujen energiaratkaisujen kansallisella kehitysohjelmalla
  • Aurinkoenergian kannattavuuden varmistaminen investointituella ja huutokaupalla
  • Asukkaat mukaan energiatukien piiriin
  • Taloyhtiöihin aurinkosähkön virtuaalimittarointi
Tavoitteista kuitenkin puuttuu tärkein eli nettolaskutus. Kysyessäni asiasta FinSolarin projektipäällikkö Karoliina AUVINEN, (Uni Aalto) sanoi, että nettolaskutus kaatui sähköyhtiöiden ja TEMn vastustukseen. Suomessa TEMn mukaan peräti perustuslaki estää nettolaskutuksen (sic).

Pari tuoretta lausuntoa USAsta: "Net metering is really the only way for distributed power generation", "The battle between the solar industry and electric utilities has the makings of a classic David versus Goliath tale." USAssa nettolaskutus toimii lähes kaikissa osavaltioissa.

Viereisen pessimistisen graafin Suomen tilanteesta näytti prof Jarmo PARTANEN (Uni Lappeenranta). ð Eipä tule hajautettua sähköntuotantoa eikä aurinkovoimaa Suomeen.
Net metering and interconnection are rights afforded distributed generation (DG) residential and commercial solar system owners through the U.S. Energy Policy Act of 2005. The act required publically owned utilities to offer net metering. Yksinkertaista, ja jo 10 vuotta sitten!

Tuuli- ja bioenergia saavat meillä tuotantotukea, aurinkovoima ei. Monissa maissa mentiin aurinkovoiman järjettömiin korkeisiin syöttötariffeihin (vaikkapa JP, DE), mikä tuplasi sähkön hinnan kuluttajalle. Kuitenkin, nettolaskutus on yksinkertainen ja riittävä menettely saada aurinkoenergia käyttöön. Omakotiasukkaat ovat valmiita asentamaan PV-paneeleita omilla rahoillaan, vaikka taloudellinen tuotto jääkin pieneksi. Erilaiset investointituet, verohelpotukset (sähkövero, alv) etc ovat värkkäystä. Ja sähkönsiirron ja kerrostalojen "ongelmallisuus" nettolaskutuksessa on jo ratkaistu monessa maassa.

Nettolaskutus voi olla monenlainen: Laskentaperiodi voi olla vuosi / kuukausi / viikko / päivä / tunti; kuukausi ehkä käytännössä sopiva. Mutta kuluttajan pitäisi saada verkkoon syöttämästään sähköstä sama hinta kuin mitä hän maksaa (~samaan aikaan) verkosta ostamastaan sähköstä.

Nyt ollaan päivittämässä Suomen energia- ja ilmastostrategiaa: siitä pari kommenttia seuraavassa:
  • Uusi strategia tarpeen: Vain vajaat kolme vuotta sitten päivättiin 20.03.2013 Kansallinen energia- ja ilmastostrategia valtioneuvoston selontekona eduskunnalle. Tämä strategia sisälsi hurskaita lupauksia ja yltiöpäisiä tavoitteita, joista mikään ei ole toteutunut. => Vaatii tavoitteellista mutta samalla realistista päivitystä!
  • Aurinkoenergiasta: Kummallisesta syystä Suomen valtiovalta ei usko aurinkoenergiaan. Miksi meillä ei omavaraisenergiassa päästä sähkön nettolaskutukseen, mikä ei maksa valtiolle mitään?
Nyt pitäisikin viimeistään eduskunnassa pitää huolta uuden energia- ja ilmastostrategian kirjoittamisesta niin, että nettolaskutus oikeasti tulee käyttöön. Fortum, Caruna, TEM, energiavirasto etc pitää vain laittaa järjestykseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kirjoita tähän mielipiteesi.