11.4.2018

Kivihiili kielletään lailla 2029

Hallitus on päättänyt, että kivihiilen käyttö energiantuotannossa kielletään lailla vuonna 2029. Lisäksi valmistellaan 90 miljoonan euron kannustepaketti niille kaupunkien kaukolämpöyhtiöille, jotka sitoutuvat luopumaan kivihiilen käytöstä jo vuonna 2025.
"Ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi kasvihuonekaasupäästöjä on vähennettävä paljon aiottua nopeammin. Luopumalla kivihiilen energiakäytöstä lämmityksen päästöjä vähennetään merkittävästi", toteaa ministeri Kimmo Tiilikainen tiedottessa.
"Kivihiilestä jo vuonna 2025 irtautuvien kaupunkien kannustepaketilla tuetaan kivihiiltä korvaavia investointeja. Tuki jakautuu puoliksi uusiutuvalle yhdistetyn sähkön ja lämmöntuotannolle (CHP) ja puoliksi muille hiiltä korvaaville teknologioille. Uusiutuvan CHP:n tukemisella turvataan samalla sähkön tuotantokapasiteetin riittävyyttä huippukulutustilanteissa", Tiilikainen sanoo.
Kannustepaketti toteutetaan EU:n määrittelemien valtiontukisääntöjen puitteissa.
"Paketti rahoitetaan pienentämällä uusiutuvan sähkön tarjouskilpailuun ehdotettua kahden terawattitunnin vuosituotantoa 1,4 terawattituntiin. Tuen uudelleensuuntaaminen uusiutuvasta sähköstä uusiutuvaan lämpöön on perusteltua, koska sähkön tuotannosta päästötöntä on jo liki 80 prosenttia, mutta kaukolämmöntuotannosta uusiutuvaa on vasta 36 prosenttia", Tiilikainen sanoo.  (T&T]
Kerrankin ministeri tunnustaa tosiasian, että sähköntuotannostamme on yli 3/4 päästötöntä, kiitos ydinvoiman! Niinpä sähkö onkin meillä kaikkein ympäristöystävällisin energiamuoto. Uusimmankin asetuksen mukaan sähkö on kuitenkin rakennusten lämmittämisessä pahempi kuin kivihiili!!!

Ja mtä kirjoitinkaan uusiutuvan sähkön tarjouskilpailusta, katso  http://energiatyhmyrit.real.fi/2017/10/tuulivoiman-jarjeton-tukeminen.html. Ja nyt siitäkin vähästä sitten leikataan neljännes.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kirjoita tähän mielipiteesi.