20.2.2017

Milloin meillä aurinkosähkön nettolaskutukseen?

Seuraavassa Hesarille 13.02.2017 lähettämäni ajankohtainen kirjoitus, jota lehti ei julkaissut (minulla on vuosittain 1-2 kirjoitusta  ao lehdessä).

Lehden pääkirjoituksessa (HS 12.2) murehdittiin aiheellisesti sitä, että aurinkosähkö ei Suomessa ole saanut sille kuuluvaa asemaa. Vaikka Suomessa aurinkosähkön hyötysuhde on tietysti pienempi kuin esim. Saksassa, kokonaispotentiaali on kuitenkin 13 TWh eli 16 % sähkönkulutuksestamme.

Kymmenissä maissa on otettu jo vuosia sitten käyttöön erilaisia kotitalouksille suunnattuja tukimuotoja. Saksassa aurinkoenergiaa on edistetty korkealla syöttötariffilla, jolloin omakotitalon katolle aurinkopaneelit laittanut saa verkkoon syöttämästään sähköstä korkeamman hinnan kuin maksaa verkosta ostamastaan sähköstä.

Laajalti on käytössä nettolaskutus, myös useissa EU-maissa kuten Tanskassa. Nettolaskutuksessa kuluttaja saa verkkoon myymästään sähköstä saman hinnan kuin maksaa verkosta ostamastaan sähköstä. Ilman lupabyrokratiaa ja veroseuraamuksia. Eli maksaa vain nettokulutuksestaan. Edellisessä energia- ja ilmastostrategiassaan neljä vuotta sitten valtiovalta lupasi: "Luodaan yksinkertaiset menettelyt pientuottajien sähköntuotannon myymiselle, hinnoittelulle ja laskutusmenettelylle vuoden 2013 aikana ja valmisteellaan malli nettolaskutukseen siirtymisestä".

Kuitenkin Suomen uudessa energia- ja ilmastostrategiassa, juuri voimaan astuvissa rakennusten energiamääräyksissä sekä jopa tuliterässä valtioneuvoston selvityksessä 5/2017 hajautetun uusiutuvan energiantuotannon mahdollisuuksista kielletään sähkön hajautettu pientuotanto ja hylätään nettolaskutus. Jos nettolaskutus tulisi voimaan, omakotiasukkaat olisivat valmiita omilla rahoillaan asentamaan aurinkopaneeleita, eikä se maksaisi valtiolle mitään. [Vilkaise http://energiatyhmyrit.real.fi/2016/11/uusi-energia-ja-ilmastostrategia-ei-hyva.html.]

Isot sähköyhtiöt ja niitä myötäilevä työ- ja elinkeinoministeriö väittävät nettolaskutuksen olevan perustuslain vastaista. Jotkut taas sanovat, että tällöin kerrostaloissa asuvat jäisivät maksajiksi johtuen rakennusten pienestä kattopinta-alasta ja säästön jakamisen vaikeudesta asukkaille. Monissa muissa maissa kaikki ongelmat on jo ratkaistu.

Onneksi tulossa on EU:n uusi energiamarkkinadirektiivi. Se pakottaa Suomenkin keskitetyt sähköyhtiöt taipumaan paikalliseen energiantuotantoon ja aurinkosähkön nettolaskutukseen.
Olavi Tupamäki, dipl.ins, energia-asiantuntija, Ins.tsto Villa Real Oy

1 kommentti:

  1. Thanks for sharing, nice post!

    Tìm hiểu máy đưa võng tự động là gì hay máy đưa võng cho bé loại nào tốt nhất và địa chỉ mua máy đưa võng giá rẻ uy tín nhất hiện nay mua máy đưa võng ở đâu uy tín giá rẻ.

    VastaaPoista

Kirjoita tähän mielipiteesi.