11.1.2017

Tuulivoimalle 3 miljardia veronmaksajien rahaa

Energiavirasto kertoo julkisista summista: tuulivoimaa tuetaan vuonna 2019 noin 260 MEUR ja vuosittainen tuki säilyy samalla tasolla vuoteen 2023 saakka. Senkin jälkeen tuki pysyy vuosia sadoissa miljoonissa euroissa. Laskelma perustuu siihen, että sähkön hinta pysyy nykytasolla (33.5 EUR/MWh). Ensi vuosikymmenen loppuun mennessä tuella saadaan aikaan noin 2500 MW tuulivoimaa. Yhden megawatin rakentaminen maksaa siis yhteiskunnalle 1.2 MEUR, voi Energiaviraston luvuista laskea.
Energiateollisuus ryn toimitusjohtaja Jukka Leskelä muistuttaa tuulen ongelmista, sillä vuositasolla tuulivoiman käyttö on vain noin kolmanneksen nimellistehosta. ”Tuulivoimatuotanto oli viime tammikuussa alimmillaan 2 megawattia, kun asennettua tehoa on noin 1000 megawattia”, Leskelä antaa ääriesimerkin.

 Energia-alan laskelmat kertovat, että Suomesta on lyhyessä ajassa poistunut peräti 2500 MW sähkötehoa. Voimaloita suljetaan vielä lisää, kun raskaasti tuettu tuulivoima ohittaa ajojärjestyksessä muun tuotannon. Tehonmenetys vastaa puolentoista tulevan Olkiluoto 3n tehoa, eikä tässä kaikki. Tehokas lämmön ja sähkön yhteistuotanto on murroksen seuraava uhri, sillä se alkaa korvautua erillisillä lämpökattiloilla. [kl]

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kirjoita tähän mielipiteesi.