19.1.2017

Bernerin LIVE - Myrskyisä vastaanotto

Min Anne BERNER esitteli tänään raporttinsa "Parempia väyliä - sujuvampaa liikennettä; Selvitys liikenneverkon kehittämisestä liiketaloudellisesti: Liikenneverkkoyhtiö - LIVE". Jokainen voi katsoa kaikista lehdistä ja medioista, mistä uudistuksessa on kysymys. Esitys menee nyt pikaiselle lausunnolle, ja käsitellään hallituksessa huhtikuussa. Ja voimaan koko kumouksellisen paketin pitäisi tulla jo ensi vuoden alusta.
Liikenneväylien yhtiöittämisen vastapainoksi Berner lupailee autoveron poistamista ja polttoaineveron ja vuotuisen ajoneuvoveron alentamista, yhteensä 1.6 GEUR. Valtiovarainministeriössä ei kuitenkaan ole menossa mitään tämän suuntaista valmistelua. Sama sitten toki perittäisiin korkojen kanssa uudella nimellä. Tästä löytyy Bernerin esitys (48p, 1.52MB). Koko aineisto liitteineen löytyy https://www.lvm.fi/-/yhtiomalli-ratkaisisi-liikenneverkon-rahoituksen-919907.

Min Bernerin tavoitteet ja aikataulu ovat absurdeja, eivätkä mene läpi hallituksessa. Nykyinen polttoainevero toimii täydellisesti kilometriverona ainakin 15 vuotta <= uuden energia- ja ilmastostrategian mukaisesti meillä 2030 olisi 250 000 sähköautoa eli vain 10% henkilöautokannasta. Kun liikenteestä kerätään veroja yhteensä 7.3 GEUR (2017 Berner), niin on vain hallituksen ja politiikkojen tahdosta kiinni kuinka paljon tästä käytetään teiden kunnossapitoon ja rakentamiseen.

Maanantai-iltana 23.01.2017 min Berner heitti pyyhkeen kehään, ja esityksensä käsittely keskeytettiin. Päämin Juha Sipilän mukaan autoveroon ei tehdä muutoksia tällä hallituskaudella. Tästä löytyy Bernerin keskeytysselitys.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kirjoita tähän mielipiteesi.