15.9.2015

Jälleen uusi työkalu kestävän rakentamisen ohjaamiseen?

Rakennustieto, Senaattikiinteistöt, Rakennusteollisuus RT sekä Suomen Green Building Council ovat aloittaneet uuden kestävän kehityksen ohjaamisen soveltuvan työkalun kehittämisen. Työkalusta on tulossa kansainvälisiä luokituksia kevyempi, yksinkertaisempi ja Suomen oloihin paremmin soveltuva. Osallisten mukaan yleisimmin käytetyt amerikkalainen LEED ja brittiläinen BREEAM ovat kalliita ja raskaita käyttää.

 Viimeisen 10-15 vuoden aikana on Suomessa suurella tohinalla kehitetty ainakin seuraavat rakentamisen kestävää kehitystä palvelevat työkalut: PromisE, Tähtiluokitus ja Rakennusten elinkaarimittarit. Kehittäjinä ovat olleet usein samat tahot kuin nytkin. Alkuinnostuksen jälkeen työkalujen käyttö  sekä niiden ylläpito ja kehittäminen ovat lopahtaneet. 
 
Suomen ensimmäinen LEEDattu rakennus on Hämeenlinnan Asuntomessuille rakennuttamani iso matalaenergiatitalo. 30.10.2007 päivätyn LEED-raportin mukaan kohde sai 130 pistettä ja arvosanan Platinum.
Työkalulla FutureConstruct Sustain kohteen tulos oli Very Good: 0.84 (83.7%) 25 vuoden tarkastelujänteellä ja 0.88 (87.6%) 50 vuoden jänteellä.
Oulun kehittelemän Tähtiluokituksen mukaan kohde sai kaikissa neljässä arviointialueessa korkeimman arvosanan 5.
Rakentajan Ekolaskurilla tulos oli 72.45 pistettä eli hyvin ympäristöystävällinen.

Kuten edellä sanotusta näkee, ovat menetelmien tulokset erilaisia pisteitä (scoring), joissa ei ole mitään yhteismitallisuutta ja, joista ei ilman perehtymistä voi päätellä mitään. Ainoa oikea ja jokaisen ymmärrettävä tapa on muuttaa vaikutukset rahaksi (monetising). Tähän tähtää pitkään vireillä ollut hankkeeni Total LCC and Sustainable Construction.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kirjoita tähän mielipiteesi.