25.2.2015

Poistuuko asuntolainan korkovähennys?

Ympäristöministeriön vetämän hankkeen Asumisen tuki- ja verojärjestelmien vaikuttavuus julkistettiin 24.02.2015. Raportissa on selvitelty nykytilaa sekä ehdotetaan useita toimia, jotka vaikuttaisivat tavallisen asukkaan elämään:
  • Valtio tukee asumista vähintäänkin noin 1,9 miljardia euroa vuositasolla. Siitä 1,4 miljardia oli vuoden 2013 tilastossa asumistukea, noin 300 miljoonaa verovähennysoikeutta ja pari sataa miljoonaa tuotantotukia. Luvut eivät sisällä toimeentulotukea eivätkä kaikkia laskennallisia verotukia.
  • Työryhmän puheenjohtaja Hannele POKKA: "Tällä vaalikaudelle emme onnistuneet saamaan mitään ratkaisua, joka olisi tuonut uusia toimintamalleja kohtuuhintaisen asuntojen markkinoille." Näin asuntoministereiden Krista Kiurun ja Pia Viitasen suurista puheista ja tynkäyrityksistä huolimatta.
  • Asuntolainan korkovähennys kokonaan pois 2019 mennessä; nyt vähennyskelpoista 65%.
  • Varainsiirtovero myös ensiasunnon hankkijoille (nyt asunto-osakkeilla 2.0, kiinteistöillä 4.0%)
  • Asuntokiinteistöjen (omakotitalojen) varainsiirtoveron alentaminen kahteen prosenttiin.
  • Nykyistä ASP-järjestelmää jatketaan.
Koko vaikeasti löydettävä raportti löytyy tästä (120 p, 1.15 MB).

TV-ohjelmassa A-studio Talk 05 Mar 2015 Hannele POKKA osoitti olevansa pihalla asiasta, jota oli vetämässä. Kahteen kertaan kysyttäessä hän sanoi, että ei muista vähentäneensä asuntolainan korkoja ja, että 1990-luvun alussa korkoja ei saanut vähentää ollenkaan. Sekoitti vielä koko jutun silloiseen asuntovähennykseen. Oikeasti oman asunnon lainakorot ovat olleet aina verotuksessa vähennyskelpoisia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kirjoita tähän mielipiteesi.