15.5.2014

Miten käy sähkön tasalaskun?

Vuosikymmeniä hyvin toiminut kuluttaja-ystävällinen sähkön tasalaskutus näytti päättyvän viime vuonna. Uusi energiamarkkinalaki tuli voimaan syyskuun alusta. Taitamattomuuttaan eduskunta poisti laista ehdottoman vaatimuksen tasalaskusta, mutta kuitenkin perusteluissaan sanoo, että laskutussäännöstä muutetaan siten, että kuluttajien valinnanmahdollisuus edelleen turvataan.” Tämä tarkoittaa kuluttajan mahdollisuutta valita tasalaskutuksen ja kulutukseen perustuvan laskutuksen välillä.
Olli RAUSTE teki tutkintopyynnön Energiavirastolle esillä olevassa asiassa. Päätöksestä 07.04.2014 antamassa tiedotteessaan EV sanoo: Otsikko Sähköverkonhaltijoilla ja sähkön myyjillä ei ole velvollisuutta tarjota tasaerä-laskutusta” ja Erilaisiksi maksutapavaihtoehdoiksi voidaan katsoa myös esimerkiksi laskun maksaminen käteisellä tai tilisiirtona tai laskun toimittaminen asiakkaalle paperilaskuna tai e-laskuna.” Tämä tulkinta on tietysti väärä; tottakai kuluttaja saa aina maksaa kaikki laskunsa haluamallaan tavalla, eikä siitä ole tarvetta eikä mahdollisuuttakaan säätää sähkömarkkinalaissa tai muussa sektoriaalisessa säädöksessä. Tämän älyvapaan valituskevottoman  päätöksen allekirjoittivat Energiaviraston ylijohtaja Riku HUTTUNEN ja johtava asiantuntija Mari SALO.
Tässä on jälleen Jan VAPAAVUORI kansaa kurittamassa. Vastoin eduskunnan edessä antamaansa lupausta tasalaskun säilymisestä hän elinkeinoministerinä allekirjoitti huonon lain 09.08.2013.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kirjoita tähän mielipiteesi.