14.11.2017

Puukerrostalon menetty maine

Helsingn Jätkäsaareen rakennettava Wood City on joutunut monenlaisiin ongelmiin kustannuksista ja rakentamisaikataulusta alkaen. Erityistä huomiota on herättänyt Hesarin koko sivun artikkeli 11.11.2017 "Homekerrostalot ovat tutkimuskohde", jossa tuodaan seikkaperäisesti esiin hankkeen puukerrostaloissa löytyneet homeongelmat. Kirjoittelu aiheesta jatkuu.
TVn A-studiossa TTYn prof Juha VINHA toi esiin sen, että puurakenteet ja liiallinen lämpöeristys luovat rakennusfysikaalisen riskirakenteen; Vinhan kirjoituksia ja TTYn ao raportteja olen referoinnut kirjoituksissani vuosien varrella, ja ollut samaa mieltä.

Homeen ohessa voin vain ihmetellä sitä, että näissä 8-kerroksisissa taloissa puuta näkyy vain julkisivussa. Olisin luullut, että puukerrostalon eräs tärkeimpiä pointteja olisi ollut asumismukavuus, jonka näkyvät puiset rakenteet ja pinnat tuovat tullessaan sisäilman suhteellisen kosteuden tasaajina.

Vielä: Tiettävästi ensimmäinen puukerrostalo omistusasunnoiksi odottaa aloittamistaan Espoon Sundsbergissä. Alkaakohan...

PS   Ensi vuoden alusta voimaan astuvan rakennusten paloturvallisuutta koskevan asetuksen mukaisesti nostamalla kantavuusvaatimus 90 minuuttiin puupintaa saa jäädä näkyviin 80%. Lisäksi kantamattomat väliseinät ja lattiat voivat olla puupintaisia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kirjoita tähän mielipiteesi.