1.7.2015

Fennovoima: Voittaako Rehn Vapaavuoren?

Fennovoimalla on suuri energiapoliittinen merkitys. Sen toteuttaminen myös ratkaisevasti vähentäisi Suomen CO2-päästöjä. En kuitenkaan tässä enkä myöhemminkään puutu hankkeeseen. Tässä esitän vain valtion päätöksentekoon liittyvän kommentin sekä arvioni hankkeen tulevaisuudesta.
  • Hallituksen periaatepäätös 2014: Rakennuslupahakemus <30.06.2015ï toteutui. Omistuksesta >60% EU- tai EFTA-valtiosta ï toteutui. Päätöksessä ei ehtoja rahoituksen lähteille. Jos kuitenkin TEM nyt katsoisi, etteivät ehdot täyty ð hallitus tekee uuden päätöksen. Laki ei tunne mitään 60% "kotimaisuus"-sääntöä.
  • Eduskunnan periaatepäätös 2010: Eduskunta hyväksyi periaatepäätöksen Fennovoiman ydinvoimalasta. Uutta päätöstä ei tarvita, ja valiokunnan mietinnöllä ja eduskunnan lausumalla ei ole mitään merkitystä (katso mm kirjoitukseni 14 Nov 2014).
  • Fennovoima rakennetaan: Tähän johtavat taloudelliset ja Venäjään liittyvät ulkopoliittiset syyt.
Toki Fennovoiman pelastajana 3 kEUR osakepääomalla toimiva kellarikoppifirma Migrit Solana Energija on vielä naurettavampi kuin Jan Vapaavuoren Audley Capital Advisors Talvivaaran pelastajana.

05.08.2015 Fortum Oyj ja SRV Yhtiöt Oyj ilmoittivat tulevansa Fennovoima Oy:n osakasyhtiö Voimaosakeyhtiö SF:n osakkaiksi ja Outokumpu Oyj ilmoitti kasvattavansa omaa osuuttaan. Fortumin noin 6,6 prosentin ja SRV:n noin 1,8 prosentin omistusosuus Fennovoimasta sekä Outokummun noin 1,8 prosenttiyksikön omistusosuuden lisäys muodostavat yhdessä aiemman kotimaisen omistuksen kanssa yli 60 prosentin osuuden yhtiöstä. Ja Migrit heitettiin ulos. Oikein.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kirjoita tähän mielipiteesi.