25.3.2015

Vuosaaren biovoimalaitos - järki käteen, please!

Helsinki kaavalee suuren biopolttoaineita käyttävän voimalan rakentamista Vuosaareen. Voimala maksaisi peräti 1.2 GEUR. Hesarissa 25.03.2015 Timo KORPELA on (jälleen) kirjoittanut asiaa. Hän sanoo, että tällaisen voimalaitoksen seurauksena valtio  menettäisi hiiliveroja 43 MEUR ja joutuisi maksamaan puutukiaisia 63 MEUR vuodessa. Eli yhteensä koko maan veronmaksajat tukisivat Helsingin energiaratkaisua 106 MEUR joka vuosi.
Missä ovatkaan aurinko-, tuuli-, vesi- ja ydinvoima?

5 kommenttia:

 1. Haastan vähäsen logiikkaa: Onko se suurikaan menetys jos suomalaiset ei enää maksa suomalaisille hiiliveroa, tai jos suomalaiset alkaa maksamaan suomalaisille puutukiaisia? Varsinkin jos päästöt vähenee ja kansantaloudesta nyt venäjälle vuotava kivihiiliraha pienenee 80%.

  Pieni alueellinen vääristymä tuossa tietysti on, verot maksaa nyt helsinkiläinen sähkönkuluttaja yhteiseen pottiin ja toisaalta yhteisestä potista maksettava tariffi tuskin päätyisi kovinkaan kauas Etelä-Suomesta. Ja saattaahan hakkeestakin jopa 40% tulla laivalla Venäjältä.

  Vai maksaako ne hiiliverot nyt nimenomaan Veli Venäläinen kivihiilikauppias ja ihan omasta pussistaan?

  Entä jos uusi laitos tuottaa 4 TWh, siitä 80% bio ja loput edelleen kivihiiltä, biopolttoaineista vaikkapa 80% metsähaketta, hakkeen tuotosta reilu kolmannes tariffilla tuettavaa sähköä, niin hakesähköä tulisi alle 1 TWh vuodessa.

  Tähän mennessä metsähakkeen tuki on ollut alle 15 MEUR/TWh ( https://tuotantotuki.emvi.fi/Summary ).

  En millään pääse Korpelan 63 miljoonaan. Mutta enpä pääse lukemaan Korpelan juttuakaan, joten missasinko jotain?

  Tuulivoimaa et VOI tosissas ehdottaa tilalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjoitin vain listan muista energialähteistä. Itse en kannata tuulivoimaa laisinkaan, kuten näkyy kirjoituksestani 03 Apr 2015.

   Poista
  2. OK selvä.

   Löysinkin Korpelan kirjoituksen http://www.hs.fi/mielipide/a1427173539858 ja jatkan aiheesta suoraan hänellle sähköpostilla jos löydän jostain osoitteen.

   Poista
 2. Mikähän mahtaa olla emeritusprofessori Korpelan sähköpostiosoite kun ei tahdo löytyä mistään?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eipä ole tietoa. Yleensäkin email-osoitteiden löytäminen on työlästä <= ei ole olemassa mitään kansallista tai muuta kattavaa email-luetteloa.

   Poista

Kirjoita tähän mielipiteesi.