26.8.2013

Kaatuuko sähkön tasalasku sittenkin?

01.09.2013 astuu voimaan uusi sähkömarkkinalaki 588/2013. Hallituksen esityksen - HE mukaisesti kuluttajaystävällinen tasalasku olisi pakollinen maksuvaihtoehto kuten seuraavassa näytetään.

HE 69§: Vähittäismyyjän on tarjottava kuluttajille erilaisia maksutapoja sähkölaskujen maksamiseen. Tarjotuissa vaihtoehdoissa ei saa olla perusteettomia eikä eri asiakasryhmiä syrjiviä ehtoja. Maksutapoina on tarjottava ainakin laskutusjakson mukaiseen kulutukseen perustuva vaihtoehto sekä kuluttajan arvioituun todennäköiseen vuotuiseen sähkönkulutukseen perustuviin tasasuuruisiin maksueriin perustuva vaihtoehto.

Fortum kuitenkin lausunnossaan vastusti tasalaskua: Näkemyksemme mukaan erilaiset maksuvaihtoehdot tulisi jättää toimijoiden vapaasti kehitettäviksi erottautumis- ja kilpailukeinoiksi.

Tämä Fortumin toive sitten toteutuikin:
  • tasalaskusta ei laissa sanota enää sanaakaan, ja
  • lisämaksut (tasalaskusta tms) jätetään sähköyhtiön omaan harkintaan
Katso tästä lopullinen laki 69§: Vähittäismyyjän on tarjottava kuluttajille erilaisia maksutapoja sähkölaskujen maksamiseen. Tarjotuissa vaihtoehdoissa ei saa olla perusteettomia eikä eri asiakasryhmiä syrjiviä ehtoja. Maksutapojen ehdoissa voidaan huomioida eri maksutapojen tarjoamisesta vähittäismyyjälle aiheutuvien kustannusten kohtuulliset erot.

Tässä oli jälleen Jan VAPAAVUORI kansaa kurittamassa, nyt elinkeinoministerinä ja huonon lain allekirjoittajana 09.08.2013.

Hämmästyttävästi Energiamarkkinavirasto - EMV sanoo, että vaatimus vaihtoehdoista täyttyy jo silloin, kun kuluttaja voi maksaa sähkölaskunsa e-laskulla tai paperilaskulla. EMVn lain tulkinta on virheellinen ja törkeä, mutta siitä saadaan syyttää myös lain tumpeloa kirjoittajaa. Olisi pitänyt puhua erilaisista laskutustavoista (kulutuksen mukainen tai tasalasku), ei maksutavoista (maksaahan kaikki laskut voi aina useilla eri tavoilla, jopa käteisellä).

05 Sep 2013 olen vaatinut paluuta tasalaskuun sekä energianmyyjältä (= ESE) että -siirtäjältä (= Fortum). Energianmyyjä vetoaa siirtäjän eli verkkoyhtiön toimettomuuteen, ja verkkoyhtiö sanoo selvittelevänsä asiaa. Energianmyyjä vetoaa lisäksi yllä sanottuun EMVn virheelliseen kantaan. Lehdestä Länsiväylä löytyy aiheesta tuore kirjoitus: varatuomari Olli RAUSTE - Laki muuttui, Fortum ei. Omat aikaisemmat kirjoitukseni samassa lehdessä löytyvät tästä: Fortumin älytön boksi ja Sähkön tasalasku tulee takaisin. Joskohan sitten tuleekaan... Fortumin tympeä ja asioita vääristelevä vastaus Rausteelle löytyy tästä.

Uusimmassa numerossaan TM Rakennusmaailma puolestaan kirjoittaa, ettei uusi sähkömarkkinalaki tuonutkaan tasalaskua takaisin. Pääkirjoituksessaan lehti tuomitsee EMVn tulkinnan sekä suomii Jan Vapaavuorta lupauksensa pettämisestä; katso tästä: TM Rakennusmaailma 8/2013 (2p, 0.25 MB).

25.8.2013

Taloremontteihin ALV-alennus: 24% => 5%

EU-direktiivi 2006/112/EY yhteisestä arvonlisäverojärjestelmästä sanoo, että sosiaalisessa asuntotuotannossa ja -remonteissa arvonlisävero voisi olla vain 5 %. Vuoden 2009 kesäkuussa astui voimaan tytärdirektiivi 2009/47/EY uusista alennetuista arvonlisäveroista. Sen mukaan kaikkien yksityisasuntojen uudistamisen ja korjauksen arvonlisäveron saisi alentaa 24 => 5 %. Näin saataisiin energiaremontteihinkin järkeä. Seuraavassa Hesarissa tänään ollut pieni kirjoitukseni asiasta. [klikkaa juttu isommaksi]


21.8.2013

Kotitalousvähennys myös kerrostaloremonteille?

Kiinteistöliitto ehdottaa, että myös asoyn osakkaat saisivat tehdä osuutensa mukaisesti kotitalousvähennyksen taloyhtiön remonteista. Tämä monta kertaa aikaisemminkin esillä ollut ajatus olisikin paikallaan kannustamaan kerrostalojen putki-, julkisivu- ja energiaremontteja, mikä samalla piristäisi Suomen taantuvaa taloutta.